Ce este I Ching?

I Ching este o medoda de divinatie aparuta in China in urma cu mii de ani. Astazi, ea a primit justificari stiintifice si un loc in topul tehnicilor intuitive de aflare a viitorului.
 

I Ching sau Cartea schimbarilor este cel mai vechi text clasic chinezesc. Forma cea mai raspandita azi dateaza de 3 000 de ani, dar chinezii sustin ca ar fi fost creat de legendarul erou Fu Xi, care a trait acum aproape 5 000 de ani (2852 i.C.-2738 i.C).

I Ching este analizat ca sistem filozofic, pe marginea lui s-au alcatuit nenumarate lucrari stiintifice, iar specialistii in istoria matematicii il considera cea mai veche consemnare privind scrierea binara. Dintotdeauna a fost insa folosit si ca metoda de divinatie, care poate furniza raspunsuri la intrebarile care ne framanta.

La ce foloseste metoda I Ching?
I Ching nu-ti schimba soarta si nu-ti rezolva problemele. Te ajuta insa sa intelegi mai bine situatia, iti da increderea necesara invingerii obstacolelor si te invata sa iei decizii bune in situatii de cumpana care privesc familia, sanatatea, cariera sau dragostea.

Structura I Ching
YIN-YANG I Ching are la baza conceptul yin-yang, adica dualitatea feminin-masculin, negativ-pozitiv, receptiv-activ, noapte-zi, pentru informaticieni, 0-1. Principiul yin este reprezentat printr-o linie intrerupta si yang, printr-o linie continua.

TRIGRAMELE Din combinarea lui yin si yang in grupe de cate trei, au rezultat 8 trigrame. Fiecare trigrama reprezinta o forta a naturii, careia ii este atasata o anumita simbolistica. Trigramele sunt folosite inclusiv in feng-shui. Iata-le, pe scurt:

HEXAGRAMELE Din alaturarea trigramelor doua cate doua (una jos si una sus) au rezultat 64 de combinatii, numite hexagrame, fiecare avand un inteles profund si distinct. Pentru a afla mai multe despre problema care ne preocupa, se recurge la un procedeu in urma caruia se obtine o singura hexagrama, ce contine indiciile cautate.

Descrierea clasica a fiecarei hexagrame este lunga si complexa. Fiindca in zilele noastre timpul este pretios, iar oamenii sunt dornici de informatii scurte si la obiect, in articolul de fata este redata doar esenta fiecarei hexagrame (vezi sectiunea "Semnificatia hexagramelor").

Cum se foloseste I Ching

Obiecte necesare
Vechii chinezi foloseau pentru ghicit diverse obiecte: bucati de carapace de testoasa, fragmente de omoplat de bou, tulpini de coada-soricelului, boabe de orez, zaruri, monede de bronz. Dintre toate, monedele sunt cele mai recomandate.

Asadar, ai nevoie de:
* 3 monede identice, mari si grele (cele de 50 de bani sunt foarte bune);
* o suprafata plana, tare si suficient de intinsa (masa, planseta, podea);
* un creion si o foaie de hartie;
* tabelul cu semnificatia hexagramelor.

Pregatiri preliminare

* Alege un loc linistit, unde esti sigur ca nu te deranjeaza nimeni; eventual, inchide telefoanele si interfonul (nu dureaza mult).
* Asaza-te comod.
* Atribuie, prin conventie, uneia dintre fetele monedelor cifra 2 si celeilalte, cifra 3. De exemplu, capul (banul) sa fie 2, iar pajura (stema), 3. Sau invers, nu are importanta; ceea ce conteaza este sa stabilesti si sa nu uiti. Conventia este valabila pentru toate cele trei monede.

Procedeu de lucru

* Concentreaza-te asupra problemei tale.
* Formuleaz-o scurt si clar, apoi scrie-o pe hartia pregatita (este bine sa scrii langa ea si data).
* Ia in causul palmelor cele trei monede si amesteca-le bine, gandindu-te intens la ceea ce te preocupa.
* Respira de cateva ori adanc.
* Arunca monedele in sus.
* Noteaza pe hartie rezultatul, sub forma unui sir de 2 si 3. De exemplu, daca doua monede au cazut cu pajura in sus si una cu capul, scrie 3, 3, 2. Aduna cifrele. Daca obtii un numar cu sot, trage o line intrerupta (yin). Daca obtii un numar fara sot, trage o linie continua (yang). Combinatiile posibile sunt:

3+3+3=9 -yang
3+3+2=8 - yin
3+2+2=7 - yang
2+2+2=6 - yin

* Ia din nou monedele in maini, concentreaza-te, amesteca-le si arunca-le inca o data. Analizeaza rezultatul si trage linia corespunzatoare (yin sau yang) deasupra precedentei (o hexagrama se construieste, de jos in sus).
* Arunca monedele de inca patru ori, concentran-du-te de fiecare data. In total, trebuie sa le arunci de sase ori si sa obtii sase rezultate. Scrie fiecare rezultat deasupra precedentului. Vei observa ca astfel s-a nascut o hexagrama.
* Cauta in tabelul alaturat numarul corespunzator hexagramei tale.
* De exemplu, daca ai obtinut, atunci cauta in coloana verticala trigrama de jos , si pe randul orizontal trigrama de sus. Te duci la intersectia liniei cu coloana si gasesti numarul 22. Acesta este numarul hexagramei din exemplu.
* Cauta in lista de semnificatii a hexagramelor hexagrama ta si citeste semnificatia.
* Mediteaza asupra ei.

Recomandari importante

* Formuleaza intrebari clare si directe. De exemplu, nu intreba: "Cum imi merge in cariera?", ci specifica limpede "am sa primesc o marire de salariu anul asta?", "imi reuseste proiectul X?", "este mai bine sa ma transfer, sau sa raman la serviciul actual?" etc.
* Nu consulta I Ching pentru orice fleac, ci doar pentru lucruri care conteaza cu adevarat pentru tine.
* Ca sa obtii un rezultat corect, fii sincer si increzatoar.
* Nu pune aceeasi intrebare de doua ori. Fiecare intrebare are un singur raspuns valabil.
* Nu incerca sa fortezi interpretarea ca sa obtii raspunsul la care speri. Iti foloseste mult mai mult sa fii lucid si obiectiv decat sa te ascunzi dupa deget.

Alte metode

* Zarurile - urmeaza etapele de mai sus, dar in loc sa arunci monedele, da cu zarul. La fiecare aruncare, aduna punctele de pe zar. Daca suma lor e un numar cu sot, noteaza o linie yin, iar daca e fara sot, o linie yang.
* Boabele de orez - Asterne o coala de hartie. Dintr-o punga de orez, ia cat poti prinde intre degetul mare, aratator si mijlociu. Pune gramajoara pe coala. Numara boabele, si daca sunt cu sot, trage o linie yin, iar daca sunt fara sot, o linie yang. Repeta de inca cinci ori, ca sa obtii o hexagrama. Indiferent de metoda folosita, nu uita sa te concentrezi numai asupra problemei tale.


1. CREATORUL sau CERUL - Cerul te protejeaza. Lumina este inca departe, dar va veni in curand sa-ti reimprospateze sperantele si sa te conduca pe drumul dorit. Invingi prin rabdare si perseverenta.


2. RECEPTIVUL sau PAMANTUL - Pamantul este solid si-ti poate furniza resursele necesare. Pe scurt, te bucuri de sustinere. Ai nevoie doar de calm si tenacitate. Poti cere ajutorul familiei si prietenilor.


3. GREUTATILE INCEPUTULUI - Situatie intensa si derutanta, presarata cu multe dificultati. Inaintarea este foarte greoaie. Obtii rezultatul dorit doar prin fermitate, disciplina, truda si corectitudine.


4. INCERTITUDINEA sau IMATURITATEA - Incerci sa urci, fara sa te fi antrenat, pe un munte in ceata. Nu vezi unde trebuie sa ajungi si nu stii cum. Nu e momentul initiativelor. Asteapta sa apara un ghid.


5. ASTEPTAREA - Ca sa lege rod, gradina sperantelor are nevoie de o ploaie buna, la momentul potrivit. Este mai bine sa astepti o conjunctura favorabila decat sa te hazardezi intr-o actiune riscanta.


6. CONFLICTUL - Desi ai intentii bune, actiunile iti sunt obstructionate sau intampinate cu opozitie. Nu amplifica conflictul, mai bine negociaza cu oponentii. Este util sa ceri sfatul unui om influent.


7. ARMATA - Spre a indeplini dorinta, ai nevoie de o buna strategie, de disciplina, supunere si de un... "comandant de osti". Cere indrumarea cuiva ferm si experimentat care sa te conduca spre izbanda.


8. SOLIDARITATEA - "Unirea face puterea". Cointereseaza mai multe persoane in problema respectiva (vezi cu ce poate contribui fiecare) si gaseste pe cineva sa o coordoneze. Mai consulta o data oracolul.


9. PUTEREA DE A DOMESTICI A CELUI MIC - Daca conditiile nu-ti sunt favorabile sau trebuie sa faci fata cuiva foarte puternic, inainteaza cu pasi marunti, actioneaza discret si subtil. Buturuga mica...


10. PARCURSUL sau CONDUITA - Simbolistica hexagramei: un om se tine de coada unui tigru, care-l trage dupa el. Cere mai mult de la cei puternici sau greu accesibili - te vor ajuta cu simpatie. Succes.


11. PACEA - Fortele Universului sunt in armonie, in aer se simte iz de prosperitate. Totul merge bine, demersurile tale sunt inlesnite. Ceea ce sadesti acum va rasari si va rodi. Satisfactie. Succes.


12. STAGNAREA - Energiile creatoare nu reusesc sa se puna de acord. Lucrurile stagneaza. Contratimp, oprelisti, ghinioane. Este mai cuminte sa te retragi si sa astepti. Nu abdica de la principiile tale.


13. CAMARADERIA sau FRATIA - Ai incredere, mentine vie flacara. Asociaza-te cu cei care au aceleasi scopuri sau idealuri si impreuna veti birui. Poti sa strabati apele si sa infrunti curentii. Succes.


14. POSESIUNILE IN CANTITATE MARE - Prosperitate, abundenta, reusita! Sperantele iti sunt implinite. Norocul va ramane cu tine daca-ti pastrezi blandetea si generozitatea, inclusiv cand detii puterea.


15. MODESTIA - Pastreaza masura: incearca sa obtii ce iti lipseste, dar fereste-te de excese. Cantareste lucrurile cu atentie, echitate si fair-play. Modestia te ajuta sa te inalti. Progres si realizare.


16. ENTUZIASMUL - O descatusare de energii va debloca obstacolele si va face lucrurile sa se miste. Pastreaza-ti optimismul. Convoaca-ti ajutoarele. Asteapta sa treaca furtuna si actioneaza hotarat.


17. ADEPTII sau PARTIZANII - Urmareste-ti telul cu convingere si ardoare, astfel incat sa le induci si altora dorinta de a te urma pe drumul ales. Actioneaza hotarat, conform planului, si vei avea succes.


18. DESCOMPUNEREA - Trebuie sa faci ceva pentru a repara ce s-a stricat. Cauta cauzele degradarii situatiei, analizeaza-le, gaseste solutii. Implica-te hotarat, infrunta dificultatile si vei castiga.


19. ACCEDEREA sau APROPIEREA - Implinirea este aproape, victoria iti bate la usa. Ai rabdare, nu te pripi, mai ai cativa pasi importanti de facut. Dar nici nu te delasa. Succesul vine prin perseverenta.


20. OBSERVAREA sau CONTEMPLAREA - Expectativa. Evaluezi cu grija situatia; este posibil ca altii, la randu-le, sa te cantareasca atent. Inca mai sunt obstacole. Observa bine si asteapta momentul propice.


21. MUSCATURA ADANCA - Trebuie sa actionezi cu hotarare, poate chiar agresiv, pentru a inlatura piedicile. Poti sa recurgi la justitie, daca e necesar, chiar la pedepse, dar totul in deplina corectitudine.


22. GRATIA - Fara constrangeri, dirijata cu eleganta si tact, situatia avanseaza, dar nu spectaculos. Favorizeaza demersurile marunte. Pentru rezolvarea problemelor importante, este insa nevoie de forta.


23. NARUIREA - Conditiile sunt neprielnice reusitei. Edificiul e subred si se poate prabusi oricand. Stai pe loc, nu intreprinde nimic deocamdata - risti un esec. Adopta o atitudine inteleapta si demna.


24. REVENIREA - Lumina, care fusese alungata, se reintoarce. Iti refaci fortele, recuperezi ce ai pierdut sau obtii ceea ce nu ai avut. Succes. Nu e nevoie sa fortezi lucrurile, caci se regleaza singure.


25. BUNUL SIMT sau INOCENTA - Prin perseverenta si corectitudine poti avea o mare reusita. Daca nu joci cinstit, sau daca visezi sa capeti ceea ce nu ti se cuvine, pierzi. Asculta-ti glasul constiintei.


26. PUTEREA DE A DOMESTICI A CELUI MARE - Pentru a determina energiile creatoare sa lucreze in folosul tau, ai nevoie de un brat puternic si de o judecata limpede. Actioneaza viguros, intelept, hotarat.


27. COLTURILE GURII - Este important sa alegi bine hrana pentru trup, dar si pentru minte. Observa cu ce "combustibil" se alimenteaza ceilalti, sa-i poti categorisi mai bine. Aduna informatii si asteapta.


28. INCARCATURA EXCESIVA - Incarcatura este prea grea, iar suportii pot sa cedeze. Este o situatie speciala, care cere masuri speciale. Ia-le si vei reusi! Nu te pripi, procedeaza cu calm si precizie.


29. DEFILEUL sau APA - Ataca obstacolele cu rabdare, in ordinea in care ti se ivesc in drum, precum apa care-si croieste fagas erodand stanca. Daca te agiti ori sari etapele, iti complici situatia.


30. ATASATUL sau FOCUL - Pastreaza-ti vie flacara in suflet, caci va radia in afara lumina de care ai nevoie sa vezi drumul. Cand intretii sau ingrijesti cu drag si atentie ceva, acel ceva te rasplateste.


31. CURTAREA - Atractia contrariilor, magnetismul dintre polii opusi, are darul de a incita/excita. Este motivanta, iar motivatia conduce la succes. Accepta provocarea, persevereaza si vei avea noroc.


32. CONTINUITATEA - Mergi pe drumul pe care ai pornit si vei atinge succesul. Fermitatea si tenacitatea te ajuta sa obtii ceea ce vrei. Nu e momentul sa eziti, sa slabesti ritmul ori sa te razgandesti.


33. RETRAGEREA - Este preferabil sa faci un pas inapoi daca te confrunti cu forte ostile. Nu este lasitate, ci o strategie prin care iti pastrezi fortele de care ai nevoie pentru a putea birui in final.


34. FORTA CELUI PUTERNIC - Conjunctura iti este favorabila. Daca o folosesti cu cumpatare si justete, vei avea succes. Daca te lasi prada betiei puterii, chiar daca invingi acum, poti pierde mai tarziu.


35. PROSPERITATEA sau PROGRESUL - Ai sanse foarte frumoase. Te poti ridica sau poti obtine ceea ce nu ai avut niciodata. Pastreaza respect celor ce te sprijina si nu abuza de avantajele implinirii.

36. VATAMAREA LUMINII - Soarele este umbrit, vezi greu in intuneric. Momentul ti-e potrivnic. Pastreaza-ti stralucirea interioara si nu-ti schimba convingerile. Persevereaza, insa nu-ti dezvalui atuurile.


37. CLANUL - O familie mare si bine organizata isi sprijina membrii. Comunitatea in care evoluezi te sustine ca o familie. Poti intreprinde ceea ce doresti, caci vei primi indrumare si ajutor.


38. OPOZITIA - Te afli sub influenta unor forte antagonice. Sunt conditii dificile, nu poti realiza lucruri mari. Ai insa succes in cele marunte. Ia-o incet, pas cu pas, pana va bate un vant prielnic.

39. OBSTACOLUL - Intampini piedici pe care nu le poti invinge. Sa fi gresit oare undeva? Bate in retragere daca nu poti inainta. Cere obladuirea cuiva care este destul de puternic sa te poata ajuta.


40. ELIBERAREA - Obstacolele au fost inlaturate si o mare parte din probleme, rezolvate. Esti pe drumul cel bun. Obtinerea victoriei depinde de gasirea unor solutii, dar acestea nu vor intarzia sa apara.

41. DESCRESTEREA - Face parte din ritmul naturii. Diminuarea resurselor nu trebuie sa te jeneze ori sa te impiedice sa-ti urmezi chemarea. Nu brava, nu camufla. Invingi prin perseverenta si sinceritate.


42. CRESTEREA - Circumstantele iti sunt favorabile. Este bine sa intreprinzi ceva. Te poti implica in actiuni importante, cu miza mare. Joaca-ti cartile cu incredere si indrazneala, nu rata momentul!


43. RAZBATEREA sau DESPARTIREA - Tensiune si opozitii. Daca nu iei masuri, poti da de necaz. Fereste-te de emotiile negative (furie, patima etc.). Ia hotarari in care sa crezi. Actioneaza cu onestitate.


44. INTRUNIREA sau ADUNAREA - Implinirea dorintelor tale este blocata de lipsa de consens dintr-un grup, de opozitia unor persoane de joasa speta. Sa incerci sa cazi la intelegere cu ele ar fi o greseala.


45. INMANUNCHEREA sau COMASAREA - Incearca sa canalizezi fortele celorlalti pe un fagas bun si vei realiza lucruri mari. Atentie, insa: unde e multa lume, pot aparea surprize. Incearca sa le preintampini.


46. ASCENSIUNEA - Un vant bun te impinge inainte. Ai noroc, ai forta, iar ceilalti te sustin. Cauta persoana care detine autoritatea in chestiunea care te intereseaza. Nu te teme. Vei avea o mare reusita.


47. OPRIMAREA - Situatia e complicata si nu prea ai de ales. Daca nu invingi, esti invinsa. Ca sa scapi din incercuire, actioneaza hotarat si tenace. Va merge mai greu la inceput, dar in final vei castiga!


48. PUTURILE - Este bine sa nu te agiti deocamdata, ci sa stai la adapost. Te pandeste nesansa. Daca faci un pas gresit, risti sa te prabusesti in adancuri. Cauta sa te analizezi, sa te cunosti mai bine.

49. REVOLUTIA sau NAPARLIREA - Este o situatie de criza. Ca sa iesi din ea, trebuie sa faci o schimbare radicala. Ai nevoie de o innoire, insotita de purificare si primenire, pentru a cunoaste succesul.


50. CEAUNUL - Norocul suprem. Vantul sufla exact cat trebuie ca sa inteteasca focul de sub ceaun si sa se prepare perfect continutul. Indrazneste! Poti sa obtii de o suta de ori mai mult decat ai sperat!


51. ZGUDUITURA sau TUNETUL - Poti sa ajungi intr-o pozitie superioara, sa ai mare reusita si succes. Pentru asta, trebuie sa treci printr-un soc, care te trezeste si te anima. Nu-ti fie teama, vei reusi!


52. HOTARUL sau MUNTELE - Nu ai spatiu de manevra. Stai pe loc, in nemiscare si liniste, ca muntele. Cand atingi calmul absolut, mintea gaseste intelesurile adanci, judeca limpede, fara gres.


53. PROGRESUL sau EVOLUTIA - Te avantajeaza cooperarea, dar poti deopotriva sa faci apel la mijloacele oficiale. Nu te grabi. Gandeste bine, actioneaza treptat, calm, tenace si vei obtine ceea ce doresti.


54. TANARA MIREASA - Daca nu stapanesti foarte bine situatia, abordeaz-o cu rezerva si diplomatie, fara sa starnesti valuri. Este mai bine sa astepti pana capeti experienta si devii mai tare pe pozitie.


55. ABUNDENTA - Vei avea o recolta bogata: succes si maretie. Este o perioada norocoasa, dar fiindca norocul e trecator, profita nu doar pentru a obtine ce vrei, ci si pentru a consolida rezultatele.


56. DRUMETUL - E daunator sa ramai pe loc, trebuie sa pornesti la drum. Nu lungi popasurile, ai grija cu cine te insotesti in clipele de zabava. Prudenta, discretia si politetea te scutesc de necazuri.


57. BLAJINUL sau VANTUL - Situatia este instabila si nu poti realiza nimic de proportii. Adapteaza-te. Ia-o pe-ndelete, rezolva lucrurile marunte. Fa totul cu rabdare, calm, flexibilitate si precautie.


58. VOIOSUL sau LACUL - O atitudine voioasa si optimista atrage simpatia si succesul. Bucura-te, totul merge in directia dorita, iar visurile ti se implinesc. Dar nu uita ca trebuie sa pui serios umarul...


59. DISPERSIA - Grijile se risipesc. Nu te concentra doar asupra ta si a problemelor tale, ci distribuie-ti atentia si intelegerea catre cei din jur. Acestia te vor ajuta sa realizezi ceea ce iti propui.


60. LIMITAREA - Posibilitatile sunt marginite. Intelege ca nu poti avea totul, incadreaza-ti pretentiile in limite rezonabile si vei iesi in castig. Ingradirile sunt neplacute, dar conduc la acumulari.


61. ADEVARUL INTERIOR - Cand ai de-a face cu oameni dificili, lasa deoparte ideile preconcepute si cauta sa ii intelegi. Astfel, poti sa ti-i apropii si dobandesti puterea de a realiza lucruri indraznete.


62. SUPERIORITATEA CELUI MIC - Nu incerca sa obtii victorii mari, caci nu vei reusi. Ai noroc in actiunile marunte. Demnitatea fara orgolii, insotita de modestie tact si tenacitate, iti aduce succesul.

63. DUPA IMPLINIRE - Initial, totul merge bine. Dar nu trebuie sa slabesti ritmul. Daca scapi situatia din mana, degenereaza si se termina rau. Drumul este dificil si nu permite neglijente. Persevereaza!


64. INAINTE DE IMPLINIRE - Succesul pluteste in aer, dar inca nu i-a venit timpul. Conditiile sunt dificile, iar neatentia si impulsivitatea pot strica totul. Este nevoie de multa prudenta si cumpanire.


sursa: avantaje.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu